Ev sahibi kirayı %25’den fazla arttırabilir mi?

KİRA TESPİT DAVASI 

 Kira bedelinin günün piyasa koşulları dikkate alınarak hak ettiği değere uyarlanması için açılan davalara kira tespit davası denir. 

Kira tespit davası açılabilmesi için gerekli birtakım şartlar vardır. Bu şartlar oluşmadan açılan davalar mahkemece reddedilecektir. 

 Buna göre; Kiraya veren ve kiracı arasında geçerli bir şekilde yapılmış kira sözleşmesi bulunmalıdır. Kira sözleşmesi ilgili kanunda herhangi bir şekil şartına tabi tutulmamıştır. Bu nedenle sözlü veya yazılı şekilde yapılabilmektedir. 

Ancak yazılı şekilde yapılmış olması, ispat noktasında kolaylık sağlayacaktır. Bunun yanında, davacının kira tespit davası açmada  hukuki yararı olmalıdır.

Kira tespit davalarında görevli  ve yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesidir. 

Kiracı veya kiraya veren hukuki yararı bulunmak koşuluyla işbu davayı açabilmektedir. Kira sözleşmesi devam ederken kiralanan taşınmazın el değiştirmesi halinde yeni malik de bu davayı açabilecektir.

 Süre yönünden bu dava, kira sözleşmesi devam ettiği sürece her zaman açılabilir. Ancak kira bedelinin yeni kira döneminde geçerli olması isteniyorsa, davanın yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önce açılması, dava açılamamışsa yeni dönemin başlamasından en az 30 gün önce kiracıya kira bedelinin arttırılacağına ilişkin yazılı ihtarname göndermesi gerekmektedir. 

Yazılı ihtarname de kira bedelinin arttırılacağı, artış oranı ve istenen yeni kira bedeli yazılı olmalıdır.


WhatsApp
Hemen Ara