Ev sahibi taşınmaza ihtiyacı olduğunu belirterek kiracıyı tahliye edebilir mi? ⬇
İHTİYAÇ NEDENİYLE TAHLİYE DAVASI
Kiraya verenin veya kanunda sayılan yakınlarının kiralanan taşınmaza ihtiyaç duymaları halinde kiracıya karşı açılacak tahliye davası ile kira sözleşmesi sona erdirebilir ve ihtiyaç nedeniyle kiracının tahliyesi gerçekleştirilebilir.
Burada önemli olan husus, ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olması gerekliliğidir.
Kiralaya veren kişinin haricinde, aşağıda sayılan kişilerinde taşınmazı konut veya iş yeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu mevcut ise tahliye gerçekleştirilebilir.
• Kiraya verenin kendisi
• Eşi
• Altsoyu
• Üstsoyu
• Kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler
TBK 350. maddede sayılan bu kişilerin kiralanana konut ya da iş yeri olarak kullanmak için gereksinim duymaları gerekir.
Maddede belirtilen kişiler dışındaki kiraya verenin yakınlarının gereksinimi için tahliye talebinde bulunulması söz konusu olamaz.
Belirli süreli kira sözleşmelerinde, sözleşme süresinin sona ermesinden itibaren bir ay içerisinde tahliye davası açılmalıdır.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise, fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere (3-6 AY) uyularak belirlenecek tarihten itibaren 1 ay içinde tahliye davası açılmalıdır.
Fesih dönemine ve fesih bildirim sürelerine uyulmadan açılan davalar usulden reddedileceğinden dava açma sürelerine dikkat edilmesi gerekmektedir